Wat doe ik?

Wat is een opstelling?

DB+

Bij Nieuw Licht bied ik diverse opstellingen,trajecten en workshops aan.

Jouw keuzes worden voor 95% gemaakt vanuit jouw onderbewustzijn.
Ik werk vanuit de oplossingsgerichte methode van systemisch werk. Dit is werken in de onderstroom. Het onderbewustzijn. Precies die 95% die jouw leven volop beinvloeden!
Ik ga daarbij uit van de 3 basisprincipes.

1. Binding: Iedereen is onderdeel van een systeem en heeft daarin een plek. Je wordt geboren in een systeem van je familie. Soms komt iemand daarna in een systeem van pleeg of adoptiefamilie. Later neem je een plek in in diverse systemen zoals vriendengroepen en werk.
2. Ordening: er is altijd een hiërarchie. Eerst ouders, dan kinderen. Eerst de oudste, dan de jongeren.
3. Balans: tussen geven en nemen. Met 1 uitzondering: ouders geven en kinderen nemen. 

 

  Waarom zou ik een opstelling doen?

  Zodra er op 1 van de 3 basisprincipes iets niet goed gaat, ontstaat er een onbalans, een verstrikking. Dit beïnvloedt jouw leven onbewust. De onderstroom bepaalt namelijk de richting die jij gaat! Deze verstrikking kan zichtbaar worden in belemmeringen/symptomen die je tegenhouden je leven voluit te leven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • =Moeilijk of niet bij je gevoel kunnen. Of het niet kunnen uiten
  • =Gevoel van er niet bij horen, er niet toe doen, afwijzing
  • =Niet jezelf kunnen/durven zijn
  • =Constante onrust, stress, gejaagd gevoel
  • =Geen ademruimte, geblokkeerd zijn of vastlopen
  • =Onzekerheid of faalangst of angst voor kritiek
  • =(Onverklaarbare) emoties, angsten, boosheid, verdriet
  • =(De gevolgen van) worsteling met geaardheid of genderidentiteit
  • =(De gevolgen van) afwijzing en/of verstoting bij LHBTI+ (in relatie tot religie)
  • =Lichamelijke klachten, symptomen of ziekte
  • =........ Vul zelf maar in

  In een opstelling en systemische coaching kan zichtbaar worden wat de reden is van een belemmering. Of wat de oplossing is voor een probleem. De inzichten die je opdoet tijdens een opstelling en systemische coaching helpen je verder. Soms is het nodig om in een opstelling bepaalde zinnen uit te spreken, of teruggave te doen van een last die je onbewust meedraagt. Als begeleider zorg ik altijd dat dat wat er gezien wordt, goed begeleid wordt. Zodat jij de opgedane inzichten een plek kunt geven. 

  Hoe ziet een opstelling er dan uit?

  Dat ligt aan het soort opstelling die gekozen wordt. Maar altijd werk je in een opstelling met 1 of meer representanten. Een representant is een vertegenwoordiger van iemand uit het systeem waar we naar kijken. De representanten nemen dingen waar op de plek waar ze neergezet worden. Ze delen deze waarnemingen wanneer er naar gevraagd wordt. Deze waarnemingen dragen bij aan inzichten voor de vraagsteller.

  Een waarneming kan bijvoorbeeld zijn:

  • =Een emotie
  • =Een pijn
  • =Een slapend been
  • =Een zwaar gevoel
  • =Iets wat je moet zeggen of doen

  Hoe werkt een opstelling?

  ‘Hoe kan dit, hoe is dit mogelijk?’ Het is een reactie die ik vaak hoor na een opstelling. 

  Een opstelling is een krachtige oplossingsgerichte methode die direct de onderstroom induikt, het onderbewustzijn. Je weet wel, die plek waar de 95% van jouw leven en keuzes bepaald worden. Een opstelling duikt dwars door alle lagen van emoties, blokkades en bewust of onbewust gebouwde beschermingsmechanismen. Hierdoor wordt zichtbaar wat in de onderstroom verborgen ligt: het inzicht of antwoord dat jij nodig hebt. Je hoofd snapt het niet, maar diep van binnen, op zielsniveau weet je dat het klopt. Je kunt over opstellingen veel boeken lezen. En je kunt er eindeloos over nadenken en praten. Maar het helemaal verklaren lukt niet. Zeker niet in een paar zinnen. Het ervaren, is je verbazen. 

  Opstelling in een groep

  Ik bied groepsworkshops van een dagdeel of meerdere dagen aan. Workshops van een dagdeel zijn gericht op het opstellen. Workshops van meerdere dagen hebben als voordeel dat je meer verbinding krijgt met de andere deelnemers. Je leert elkaar kennen in een veilige groep en setting. We gaan veel opstellen, maar ook aan de slag met theorie en oefeningen.
  Voor we een opstelling starten zal ik een kort gesprek hebben met de vraagsteller.
  Daarna kiest de vraagsteller een representant uit de groep voor zichzelf en zet deze intuïtief op een plek in de ruimte waarin we werken. We noemen dat het wetende veld. De representant zal dingen gaan waarnemen. Ik bevraag jouw representant en bepaal daarna vervolgstappen. Dat doe ik vooral op gevoel, welke ik ook toets aan de kennis die ik heb. Soms laat ik representanten van bijvoorbeeld ouders opstellen, of van broers en zussen. Of van een onderwerp zoals verlangen, belemmering of het volk uit het land van herkomst. Ook zij doen waarnemingen, willen verplaatsen of dingen zeggen. Daarin liggen inzichten en antwoorden op de vraag die gesteld is. Een groepsworkshop kan heel mooi gecombineerd worden met een 1 op 1 traject. 
     

  1:1 Sessies

  Na een kennismaking bepalen we samen jouw traject. Dit zijn vaak meerdere sessies. Soms is 1 sessie ook genoeg. Het traject kan ook bestaan uit een combinatie van 1 op 1 en groepsworkshops. Of wat dacht je van een combinatie met paardencoaching? Je kunt tijdens een traject bij mij  ook 1 sessie paardencoaching toevoegen. Deze wordt verzorgd door Manon Honders van Oaks&Willows. Jij krijgt hoe dan ook de beste begeleiding bij de vragen die je hebt. Je krijgt een traject op maat waarbij ik kijk naar wat je nodig hebt aan begeleiding om weer stevig op jouw plek te komen te staan. Wil je geen traject maar echt een eenmalige sessie? Dan is daarvoor de groepsworkshop ook zeer geschikt. 

  Hoe werkt een 1 op 1 sessie dan?
  Ik laat je met poppetjes of andere voorwerpen een vraag opstellen waarop je inzicht wilt. We kunnen ook met vloerankers werken in de ruimte. (een vloeranker is een plat voorwerp waar je op kunt staan). Ik zal gaan waarnemen wat er gezien mag worden. Dat kan bijvoorbeeld door op een vloeranker te gaan staan. Ik kan ook verplaatsingen doen van de voorwerpen. Ik word dus eigenlijk representant voor elk van de neergezette voorwerpen. Welke manier je ook kiest: het doel is om inzicht te krijgen op wat verborgen ligt in de onderstroom. Datgene wat je onbewust gevormd heeft.

  Opstelling voor een kind

  Als ouders maak je je regelmatig zorgen om (de ontwikkeling van) je kind. Dat kan over van alles gaan. Het kan zijn dat er iets niet wordt gezien wat wel impact heeft gehad op het kind. Of dat er een verstrikking is in het familiesysteem dat het kind meedraagt. Kinderen kunnen bijvoorbeeld belast zijn met onverwerkt trauma van (voor) ouders. Wat niet wordt verwerkt, wordt doorgegeven. Tot het wordt aangekeken en teruggegeven. In een opstelling kan inzicht komen op de belemmeringen of problemen die het kind ervaart. Je kunt als ouder(s) een opstelling aanvragen voor je kind tot en met 17 jaar. Vanaf 18 jaar doe ik geen opstelling meer zonder toestemming van het kind. Een kind hoeft zelf niet bij de opstelling aanwezig te zijn. Het kan voor kinderen in de puberteit wel waardevol zijn om (samen met ouders) een opstelling aan te vragen.

  Werk, loopbaan en organisatie opstellingen

  Individueel
  Het is ook mogelijk om werk en loopbaan vragen op te stellen.
  Loop jij bijvoorbeeld (herhalend) tegen dezelfde situaties aan? Sta je voor moeilijke keuzes? Weet je niet meer wat je moet doen, of heb je het idee dat je tegen een burn-out aanloopt? Dan kan een opstelling helpen en inzicht te geven.

  Team of organisatiebreed
  Loop jij met jouw team of organisatie tegen beperkende of herhalende patronen aan? Gaat bijvoorbeeld de samenwerking en/of communicatie niet zoals je zou willen? Blijven resultaten achter? Heb je het idee dat er wat speelt, maar je kunt de vinger er niet op leggen? Dan is het helpend om de situatie systemisch te bekijken. Hierbij kan mijn diensten aanbieden. Ik maak samen met jou of je team zichtbaar wat gezien moet worden. Op basis daarvan kunnen stappen gezet worden naar een gezonde en krachtige organisatie en goed functionerende teams.

  Ervaringen

  Ik was representant. Eerst was ik erg argwanend. Is dit echt? En wat als ik niks zou waarnemen?
  Geert begeleidde alles zo puur en zuiver. Hij stelde vragen en ik kon als representant heel goed waarnemen. Ik verbaasde mij er over. Ik had dit nooit verwacht. Ik wil heel graag weer representant zijn!

  – Matthijs

  Verrijkend, inzichtgevend, bevestigend, heftig, helend en bevrijdend.

  – Saskia

  Geert stelde mij aan het einde op. Hand in hand met mijn verloren tweelinghelft en aan de andere kant het leven. Zoveel levenskracht had ik al tijden niet ervaren!
  Ik kon last teruggeven en ik kon uitspreken wat al zolang diep van binnen verborgen lag. En ik hoorde de boodschap die ik moest horen: Leef alsjeblieft!

  – Linda

  Van begin tot eind heb ik me ontzettend op mijn gemak gevoeld, dankzij Geert. Geert is open, bewust van zijn omgeving, professioneel en ontzettend goed in wat hij doet.

  Sinds de opstelling is er bij mij veel rust gekomen. Een verandering die zeer nodig was en ook precies dat waar ik naar op zoek was.

  – Ellen

  Eerst dacht ik: is dit wel wat voor mij? Ik voelde me wat gek of ongemakkelijk. 
  Maar als je het laat zijn, gaat het vanzelf. Toekijken, aankijken & aanvoelen. Gewoon aangaan en ervaren.

  Wat een bijzonder iets! Puzzelstukjes die langzaam op hun plek zullen gaan vallen, waarvan het 1ste stukje vandaag goed is gelegd. Op de juiste plek.

  – Chantal

  Iris van Veen
  Iris van Veen
  2024-06-26
  Veilig, warm, liefdevol. Ik raad dit iedereen aan.
  Gijsbert Uithol
  Gijsbert Uithol
  2024-05-29
  Bij Geert nu 2x een opstelling bijgewoond. Ik ben een praktisch ingesteld persoon met beide benen op de vloer. Ik hou niet van vaag geneuzel, ik hou ervan als de dingen verklaarbaar zijn en logisch in elkaar zitten. Heb je nou ook dingen waar je bij jezelf of in je (nabije) omgeving tegenaan loopt, maar durf je een kritische blik op jezelf te werpen? Ga dan zeker eens een opstelling begeleid door Geert bijwonen of misschien kan je voor jezelf een paar vragen in de groep gooien. 1op1 met Geert persoonlijk, dat is ook nog een optie, als je liever geen pottenkijkers erbij wil, maar net wat je mooi lijkt(!). Ik heb totaal nieuwe inzichten gekregen over hoe om te gaan met bepaalde situaties of hoe te kijken naar mezelf. Wil je een betere versie van jezelf worden of eindelijk een keer dingen anders en wellicht beter aanpakken? Doe dan een berichtje naar Geert, hij werpt er zeker weten NieuwLicht op! Dikke aanrader.
  Willianne Mensink
  Willianne Mensink
  2024-03-25
  Januari ‘24 een groepsworkshop met opstelling gehad bij Geert! Echt een aanrader om te doen! Geert begeleidt dit heel goed en heeft mij goed geholpen met het plaatsen van de inzichten die ik heb opgedaan.
  ciska van willigen
  ciska van willigen
  2024-03-21
  Bij Geert geweest voor een opstelling. Ik had er een goed gevoel over, hoewel ik geen idee had wat ik me er precies bij moest voorstellen. Ik liet het maar gewoon op mij afkomen. Geert stelde mij meteen op mijn gemak en ik voelde mij veilig genoeg om in het bijzijn van een voor mij onbekende groep mensen wat vragen te beantwoorden. De opstelling voelt Geert heel goed aan en wat er tijdens de opstelling gebeurde, was dat ik letterlijk voelde dat ik van rol wisselde. Ik ben zelf altijd de moeder geweest in mijn leven en tijdens de opstelling mocht ik Kind zijn. Kind van mijn ouders. Ineens werd ik niet meer ontkent maar was ik aanwezig, helemaal precies zoals ik ben, ik mag er zijn! Ik heb het gevoel alsof ik mezelf heb terug gevonden en daar ben ik Geert heel erg dankbaar voor!
  Patricia Geschiere
  Patricia Geschiere
  2024-01-28
  Nieuwsgierig, maar ook gespannen ga ik naar mijn 1e familieopstelling. Eerst mag ik een familielid vertegenwoordigen. Voel wat twijfel; wat moet ik doen? Ik besluit het maar te laten gebeuren. Bij vragen geef ik het antwoord wat ik op voel komen en beweeg in de ruimte als dit mag. Mooi om zo te helpen om familiepuzzelstukjes bloot te leggen. Dan mag ik mijn eigen familie aanschouwen. Geert stelt mij gerust en helpt om de juiste vraag te formuleren. Ik kies representanten voor mijn gezin. Iedereen komt in beweging en zie ik dingen gebeuren die wel herkenbaar zijn (mijn vader met n pijnlijke schouder) maar ook waar ik geen weet van heb. Al gauw blijkt dat er een schakel ontbreekt. Als Geert een matje in het midden legt, is er een verandering voelbaar. Er komt n vijfde persoon in de opstelling. Dit maakt duidelijk waarom ik mij vaak alleen en schuldig heb gevoeld. Ik gunde mijzelf heel weinig. Aan het eind moet ik een zware steen die een zware gedragen last vertegenwoordigd, teruggeven. Het heeft even geduurd voordat ik alles wat ik in de opstelling heb gezien een plaatsje kon geven. Er is veel duidelijk geworden, maar heeft ook (nieuwe) vragen opgeleverd. Het was dan ook fijn om hier van Geert nog wat nazorg in te krijgen. Ik ga zeker nog een keer terug!
  Shirley Martina
  Shirley Martina
  2024-01-13
  Ik heb Geert ontmoet bij een praktijkdag van Latitude en daarna hebben we samen de specialisatie Organisatieopstellingen gedaan. Ik heb een opstelling mogen doen bij Geert. Ik was benieuwd. Hoe gaat dit uitwerken in mijn leven? Nu (2 maanden later) vallen de kwartjes en weet ik hoe ik mijn bedrijf verder kan opbouwen. Die opstelling was wel een turning point voor mij. Opstellingen kunnen op het moment niet meteen duidelijkheid scheppen maar met de tijd wel en dan ontdek je dat het een mijlplaal was. Geert is zeer inituitief en streeft ernaar je vraag te verduidelijken en te onderzoeken. Dankjewel Geert en succes met Nieuw Licht.
  Janita deVries
  Janita deVries
  2023-12-17
  Met Geert heb ik diverse opleidingen mogen doen bij Latitude. Altijd met veel enthousiasme, creativiteit en oprechtheid uit Geert zich. Mooie opstellingen gezien van jou en zelf ervaren door jou! Je bent op een mooie manier je bewust dat je iemand anders systemisch kunt belasten maar ook laat kijken en ervaren. Je bent je bewust van systemische consequenties van keuzes en kunt mede daardoor wijze keuzes maken en inzichten krijgen. Vanuit jouw organisatie Nieuw Licht kun jij op je eigen wijze zorgdragen dat meer mensen op hun eigen plek komen te staan en de wereld mooier wordt!
  samanta Vesentini
  samanta Vesentini
  2023-12-08
  Ik heb het geluk gehad om vaker Geert als opsteller mee te maken. Wat een fijne persoon en fijne begeleiding!! Geert straalt veel rust uit en dit maakt je meteen op je gemak voelen, hij is heel intuïtief en sensitief en kan veel aanvoelen; dit in combinatie met het stellen van de juiste (systemische) vragen zorgt dat hij direct bij de kern kan komen. Dankzij zijn fijne en deskundige begeleiding heb ik mooie inzichten gekregen en ‘nieuwe licht’ kunnen schijnen op een persoonlijk situatie. Dankjewel hiervoor!! Ik raad een workshop bij Geert iedereen aan.
  Martin Van De Velde
  Martin Van De Velde
  2023-09-20
  Een aantal weken geleden kwam per toeval het systemisch werken van Geert ( nieuw licht) mij ter oren. En hoe mooi was het dat ik bijna direct bij Geert terecht kon. Mijn interesse was groot. Mede omdat ik als (hypnose) therapeut werk , en systemische patronen regelmatig in therapie naar boven komen. Maar deze dag stond voor mij als een persoonlijke ervaring. Ik heb mogen ervaren hoe diep je bij gevoelens kan en mag komen. Zowel voor de cliënt (vraagsteller) als de representant (ik ) op deze dag. Zo mag je en ben je helpend voor een ander, maar ook alles resoneert met je eigen systeem. Waarin opnieuw veel inzichten ontstaan. En dan Geert. Wat verstaat hij zijn vak (zijn rol) in dit geheel. Heel liefdevol en ter gelijk professioneel en zeer oplettend kijkt hij mee en zorgt hij dat de vraag en het systeem er omheen inzichtelijk wordt . Voor mij persoonlijk zal ik regelmatig terug keren met mijn persoonlijke vragen. Voor cliënten die bij mij komen zal ik zeker Geert benoemen, als er meer duidelijkheid mag komen in een systeem. Aan iedereen die nog een klein twijfel heeft! Gun jezelf deze mogelijkheid. En wees jezelf ook bewust dat inzicht niet per definitie altijd meteen een happy end heeft. Wel een opening tot inzicht en vervolgens duidelijkheid en vervolgens heling. Angelique
  Saskia Uithol
  Saskia Uithol
  2023-09-18
  Mijn opstelling was heftig, helend en bevrijdend. De last die ik altijd onbewust heb gedragen kon ik teruggeven aan degene bij wie die hoort. Er is een last van mij afgevallen en daardoor is er nu ruimte voor mij gekomen. Om mijn eigen plek in te nemen.